ნეტგაზეთი • RU

საკვების უვნებლობა და 133 დაჯარიმებული ობიექტი აჭარაში

გასულ კვირას ბათუმში, კაფე `შემოიხედეში~ სტუმრობის შემდეგ 7 ადამიანი მოიწამლა. მოწამვლის მიზეზებს საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ცენტრი ადგენს. რა ნორმები დაარღვიეს საზოგადოებრივი კვების ობიექტებმა, რამდენი ობიექტი დაჯარიმდა და როგორ ხორციელდება კვების ობიექტების მონიტორინგი აჭარაში? – “ბათუმელების“ კითხვებს სურსათის ეროვნული სააგენტოს აჭარის ბიუროს მთავარმა სპეციალისტმა, ბიძინა ჯიბლაძემ უპასუხა.

ბატონო ბიძინა, რა დადგინდა `შემოიხედეს~ შემოწმების შედეგად, რამ გამოიწვია მოქალაქეების მოწამვლა?

ამ საკითხზე საზოგადოებრივი ჯანდაცვის ცენტრი მუშაობდა და როგორც ვიცი, ეჭვი მიიტანეს სალათ „ცეზარზე“. ჩვენს სააგენტოს რაც შეეხება, განხორციელდა ინსპექტირება, რის შედეგადაც გამოვლინდა კრიტიკული შეუსაბამობები. ეს არის ისეთი შეუსაბამობა საქართველოს კანონმდებლობის მოთხოვნებთან, რომლის აღმოფხვრაც საჭიროებს ობიექტის საწარმოო პროცესის შეჩერებას.

ბიძინა ჯიბლაძე

ბიძინა ჯიბლაძე

შეგიძლიათ კონკრეტულად განმარტოთ, რა ტიპის დარღვევაზეა საუბარი?

კრიტიკული იყო ის, რომ ერთ-ერთ მაცივარში დარღვეული იყო ტემპერატურული რეჟიმი უხეშად, ასევე, კაფეში დაბინძურებული იყო გამწოვი ზონდები ნადებით, რაც გარკვეულწილად სურსათის დაბინძურების საფრთხეს ქმნის. ამ შეუსაბამობების საფუძველზე მოხდა საწარმოო პროცესის შეჩერება სიტუაციის გამოსწორებამდე და ადმინისტრაციული ზემოქმედების წესით, აღნიშნული ბიზნესოპერატორი დაჯარიმდა 1000 ლარით. ჩვენ ავიღეთ და ლაბორატორიაში გადავაგზავნეთ თერმულად დამუშავებული ფრინველის ხორცის ნიმუშები, რაც `ცეზარისთვის~ გამოიყენებოდა და ხორცის ფარში, მაგრამ ჯერ პასუხები არ არის.

კაფე „შემოიხედე“ უკვე ფუნქციონირებს, ანუ გამოასწორა ის დარღვევები, რაც ინსპექტირებით გამოვლინდა?

საწარმოო პროცესის შეჩერება არ ნიშნავს იმას, რომ კაფეს ლუქი ედება. კრიტიკული შეუსაბამობების გამოსწორების ღონისძიებები ტარდება და „შემოიხედეში“ ჩატარდა დეზინფექცია, გაწმინდეს გამწოვი ზონდები ნადებისგან და გამოასწორეს ტემპერატურული რეჟიმი. ამის შემდეგ მოგვმართეს ჩვენ განცხადებით, რის საფუძველზეც ადგილზე გავედით და ვნახეთ გამოასწორა თუ არა ეს კრიტიკული შეუსაბამობები საწარმომ.

კვების სხვა ობიექტები თუ გადაამოწმეთ ამ სეზონზე და კიდევ რამდენი ობიექტი აღმოჩნდა მსგავს ვითარებაში ბათუმში ან სხვაგან?

აჭარის მასშტაბით ინსპექტირება ჩაუტარდა 396 ობიექტს, 153 ობიექტიდან მოხდა ნიმუშის აღება, ადმინისტრაციული ჯარიმა კი 133 ობიექტს დაეკისრა. პირველი ინსპექტირების დროს კვების ობიექტი ათასი ლარით ჯარიმდება, იმ შემთხვევაში, თუკი არ გამოასწორებს შეუსაბამობებს, 1200-ლარიანი ჯარიმა დაეკისრება.

რამდენი ადამიანი ახორციელებს ინსპექტირებას?

ადრე იყო სურსათის სპეციალისტი და ინსპექტორი, ახლა ყველა ინსპექტორი ვართ და ერთნაირი უფლებამოსილება გვაქვს. სულ 12 ინსპექტორი ვართ და შემოწმებაზე ორი გავდივართ.

რამდენი ობიექტი უნდა შემოწმდეს და რა ვადებში, ეს წლის განმავლობაშია გაწერილი? ტურისტული სეზონის დროს თუ იცვლება მონიტორინგის გრაფიკი?

მონიტორინგის გეგმა არის წლიური, სადაც გაწერილია, თუ რამდენი და რა სახის ნიმუში უნდა ავიღოთ დამტკიცებული პროგრამით. ბოლოს ავიღეთ ხორცის სახეობრივ იდენტიფიკაციაზე ნიმუშები და თბილისში გავგზავნეთ ლაბორატორიაში, ასევე სასმელი წყლის სინჯები ავიღეთ როგორც კვების ობიექტებში, ასევე მოხმარების ადგილებში. გარდა გეგმიურისა, შემოწმება ხდება კონკრეტული შემთხვევებიდან გამომდინარე, ანუ არაგეგმიური ინსპექტირება. ტურისტულ სეზონზე, რა თქმა უნდა, უფრო ინტენსიურად მოწმდება სეზონური ობიექტები, სწრაფი კვების ობიექტები, მარკეტები და აგრარული ბაზარი განსაკუთრებულ კონტროლზეა, რადგან რისკი იზრდება.

შარშანდელთან შედარებით, როგორია დაჯარიმების სტატისტიკა წელს?

კონტროლის სფეროც გაიზარდა და ჯარიმები ბევრად არ შემცირებულა, თუმცა იმ ობიექტებში, რომლებშიც განხორციელდა სახელმწიფო კონტროლი, ბევრად უკეთესი მდგომარეობაა. უბრალოდ იზრდება კონტროლის სფერო და ახალ რეგულაციებზე მოდის ჯარიმები.

გარდა ბათუმისა, აჭარის სხვა რეგიონში იყო კანონდარღვევები?

საერთოდ, მონიტორინგს აჭარის მასშტაბით ვახორციელებთ. გუშინ ხულოსა და შუახევში გვქონდა ინსპექტირება, ქობულეთშიც იყო დაჯარიმების შემთხვევები.

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
ავტორი
ლელა დუმბაძე, ჟურნალისტი. ტელ: [0042] 27 45 12. lelabatumelebi@gmail.com