ერთი სტანდარტული იმერული ხაჭაპურის მომზადების ღირებულება 2024 წლის ოქტომბერში 6.62 ლარამდე გაიზარდა. ეს 8%-იანი ზრდაა 2023 წლის ოქტომბერთან შედარებით.
ISET-ის „ხაჭაპურის ინდექსი“ იმ კალათას იყენებს ინფლაციის დასაანგარიშებლად, რომელიც მხოლოდ იმერული ხაჭაპურის გამოსაცხობად საჭირო ინგრედიენტებს შეიცავს. ესაა: ფქვილი, ყველი, საფუარი, რძე, კვერცხი და კარაქი. ინდექსი მოიცავს გაზის და ელექტროენერგიის ხარჯებსაც. „ხაჭაპურის ინდექსის“ შთაგონების წყარო ჟურნალ Economist-ის „ბიგ მაკის“ ინდექსია – ქვეყანაში ინფლაციის მარტივი და გამჭვირვალე ინდიკატორი.
კვლევის მიხედვით, წლიურ ჭრილში, ხაჭაპურის ყველა ინგრედიენტის ფასმა განიცადა ინფლაცია კვერცხის გარდა, რომლის ფასიც 1.5 %-ით შემცირდა.
„საფუარის ფასმა ყველაზე დიდი წლიური ზრდა [21.8%] აჩვენა, შემდეგ მოდის კარაქი 16.4%-ით, რძე 13.2%-ით, ყველი 8.6%-ით და ფქვილი 4.6%-ით. ინგრედიენტების უმეტესობისთვის ფასები თვიურ ჭრილშიც გაიზარდა, ამ შემთხვევაში გამონაკლისს რძე წარმოადგენს, რომლის ფასიც 1.9%-ით შემცირდა.
რძის მიწოდების სეზონური შემცირების გამო, მოსალოდნელია ყველისა და რძის – ხაჭაპურის ძირითადი ინგრედიენტების – ფასების შემდგომი ზრდა მომდევნო თვეებში,“ – აღნიშნულია ISET-ის „ხაჭაპურის ინდექსის განახლებულ მონაცემებში.
რაც შეეხება ფასებს რეგიონებში – 2024 წლის ოქტომბერში ხაჭაპური ყველაზე ძვირი თელავში ღირდა – ხაჭაპურის მომზადების ღირებულებამ 7.17 ლარი შეადგინა, რაც ქვეყნის საშუალო მაჩვენებელს 8.4 %-ით აღემატება. ანალიტიკოსების აზრით, ეს მაჩვენებელი უკავშირდება კახეთის საშემოდგომო სეზონს, რთველის პერიოდს.
2024 წლის სექტემბერში კი, ხაჭაპურის მომზადება ყველაზე ძვირი ბათუმში იყო.
ISET-ის „ხაჭაპურის ინდექსის“ მიხედვით, ხაჭაპური წინა თვესთან – სექტემბერთან შედარებით 2 %-ით გაძვირდა.