მთავარი,მთიანი აჭარა

ნადუღის, კაიმაღისა და კარაქის წარმოება ხულოში

08.12.2015 • 5063
ნადუღის, კაიმაღისა და კარაქის წარმოება ხულოში

რძის გადამამუშავებელი საწარმო ხულოს მუნიციპალიტეტის სოფელ დიოკნისში რამდენიმე კვირის წინ გაიხსნა. საწარმოში ყველს, კარაქსა და ადგილობრივ ტრადიციულ რძის პროდუქტებს – „ნადუღსა“ და „კაიმაღს“ აწარმოებენ. ხულოში წარმოებული პროდუქცია მწარმოებელს ბათუმში ჩააქვს და იქვე ყიდის.

ხულოს  მუნიციპალური ცენტრიდან 15 კილომეტრით დაშორებულ სოფელ დიოკნისში 220 კვადრატულ მეტრზე მოწყობილი რძის გადამამუშავებელი საწარმოს მფლობელი არკადი კახაძეა. საწარმო, რომელიც დღის განმავლობაში რვა ტონა რძეს ამუშავებს, მან შვეიცარიის განვითარების ფონდის თანადაფინანსებით მოაწყო. საწარმოს გახსნაში არკადის მუშაობის შვიდწლიანი გამოცდილება დაეხმარა, რძის გადამამუშავებელი საწარმოს მოსაწყობად საჭირო თანხის მოსაძიებლად კი ბიზნესგეგმა არასამთავრობო ორგანიზაციას წარუდგინა და დაფინანსებაც მოიპოვა.

„რძის პროდუქტების წარმოების შვიდწლიანი გამოცდილება დამეხმარა, ბიზნესგეგმა დამეწერა. ქვემო ქართლში ჩემს ძმას აქვს რძის გადასამუშავებელი საწარმო, სადაც წლები ვიმუშავე, აქედან გამომდინარე ყველა საკითხი, რაც რძის პროდუქტების წარმოებას უკავშირდება, ჩემთვის ნაცნობი იყო. გადავწყვიტე საწარმო ხულოში გამეხსნა, მაგრამ ეს ბევრ თანხას მოითხოვდა, მთლიანობაში 265 000 დოლარი იყო საჭირო, ბიზნესგეგმა დავწერე და დასაფინანსებლად შვეიცარიის განვითარების ფონდს მივმართე. შვეიცარიის განვითარების ფონდმა 60%-ით დაგვაფინანსა, სწორედ მათი დახმარებით  ჩემი იდეა რეალობად ვაქციე“, – ამბობს არკადი.

საწარმო შპს „ნატურალ პრო¬დუქცით“ არის ცნობილი. მწარმოებელი ამბობს, რომ საწარმოს სახელს ახალ წლამდე შეურჩევს და აქ წარმოებული პროდუქციის სახელწოდება „ცეზარი“ იქნება.

დიოკნისში წარმოებული პროდუქცია ასე გამოიყურება: ნადუღი, კარაქი და კაიმაღი ხუთლიტრიან ქილებში თავსდება. რაც შეეხება ყველს, იქედან გამომდინარე, რომ საწარმო ბითუმად წარმოებაზეა ორიენტირებული, 3-4 კილოგრამიანი ყველი იფუთება და სარეალიზაციოდ ბათუმში იგზავნება. როგორც არკადი ამბობს, საწარმო „ჰასპის“ [სურსათის უვნებლობის უზრუნველყოფის მეთოდი ევროკავშირსა და აშშ-ში] სტანდარტებშია მოქცეული და აქ მხოლოდ ნატურალური რძით ამზადებენ პროდუქტს. მეწარმე ამბობს, რომ სწორედ ნატურალურობა განსაზღვრავს აქ წარმოებული პროდუქტის ხარისხს და არც რეალიზაციის პრობლემა არ ექმნებათ.

„ჩვენი საწარმო ყველანაირ სტანდარტს აკმაყოფილებს, წარმოებულ პროდუქციას ყოველკვირეულად ლაბორატორიაში ვამოწმებთ. ისეთი დანადგარები გვაქვს, რომ პასტერიზებული რძით კეთდება რძის პროდუქტები და ამავდროულად  ვინარჩუნებთ იმ ხარისხს, რაც ადგილზე, ოჯახში დამზადებულ პროდუქციას ახასიათებს. მაგალითად, ნადუღი, აქ, ხულოში კარგად გავრცელებული რძის პროდუქტია, ესეც გავითვალისწინეთ და ნადუღსაც ვაწარმოებთ. ეს საკმაოდ მოთხოვნადი პროდუქტი აღმოჩნდა ადგილობრივ ბაზარზე. ლაბორატორიულად შემოწმებულ პროდუქციას, ზოგადად, ბრენდირებული მაღაზიები ითხოვენ და არც რეალიზაციის პრობლემა გვექმნება.

1 კილოგრამი კარაქისა და კაიმაღის ღირებულება 7 ლარია, ნადუღი კი 3,50 ღირს. რაც შეეხება ყველს, ძირითადად, იმერულ ყველს ვამზადებთ 3-4 კილოგრამიანს და ერთი კილოს ღირებულება 9 ლარია. აქ წარმოებულ პროდუქციას ბათუმში ბითუმად ვყიდით“, – ამბობს არკადი. – „ვფიქრობ, საწარმოს გახსნით კარგი საქმე გაკეთდა ხულოს მოსახლეობისთვის – 25 ადამიანი დავასაქმეთ. ხალხს გაუჩნდა შემოსავალი – რძის რეალიზებით. 1 ლიტრ რძეს 1,10 ლარად ვიბარებთ. ჩვენთან რძე ჩასაბარებლად ხულოს ყველა სოფლიდან მოაქვთ. იქედან გამომდინარე რომ ზამთრის პერიოდში რძის წარმოება საოჯახო ფერმერულ მეურნეობებში იკლებს, დღის განმავლობაში მხოლოდ 4-5 ტონა რძეს ვიბარებთ“.

საწარმოს თავისი წარმადობის მიხედვით, დღის განმავლობაში 8 ტონა რძის გადამუშავება შეუძლია. საწარმოს მფლობელი სამომავლოდ საწარმოს გაფართოებას გეგმავს.

გადაბეჭდვის წესი


ასევე: