ამ წუთებში ბათუმის ბულვარში, კოლონადებთან, ქართული თაფლის ფესტივალი მიმდინარეობს. მეფუტკრეებს თაფლთან ერთად სხვადასხვა დასახელების თაფლის ნაწარმიც აქვთ გამოფენილი.
„120 დასახელების პროდუქტს ვაწარმოებთ თაფლისგან, ვცდილობთ, მომხმარებელი იყოს ამის შესახებ ინფორმირებული, ეს ფესტივალიც დაგვეხმარება ცნობადობის გაზრდაში,“ – გვეუბნება კოოპერატივ „ზირას“ წარმომადგენელი.
„ზირას“ ინფორმაციით, თაფლის პროდუქტებიდან ყველაზე ხშირად იყიდება ფუტკრის რძე, თაფლის ძმარი, ჭეო და სხვადასხვა ნაზავი: „თაფლის რეალიზაციის პრობლემა არ გვაქვს, მიუხედავად იმისა, რომ ყოველ წელს თითქმის ლარით მაინც ძვირდება პროდუქტი, თუმცა ზოგჯერ მაინც არის რეალიზაციის პრობლემა“.
„ზირას“ წარმომადგენლის თქმით, ისინი ევროკავშირის ბაზარზე თაფლის გატანის გზებს არ ეძებენ, რადგან რასაც აწარმოებენ, ქართული ბაზრისთვისაც საკმარისია. „არ გვაქვს იმ რაოდენობის [თაფლი], რომ უცხოეთში გავიტანოთ. ქართულ ბაზარს ძვლივს ჰყოფნის,“ – გვეუბნება ის.
თაფლს, თაფლის სანთელსა და დინდგელს ყიდის ქედელი რობერტ მახაჭაძე. მისი თქმით, ქედის თაფლი ძირითადად წაბლისაა და გასაღების ბაზარი თურქეთში უფრო მეტია.
„საქართველოში 20-25 პროცენტი იყიდება, დანარჩენი თურქეთში გადის. კარგია ევროპის ბაზარი, მაგრამ სადაა. მაგას ბევრი კვლევები სჭირდება, საშულო დონის არის ჩვენი თაფლი, რადგან შხამქიმიკატები ახდენს ცუდ გავლენას“ – გვეუბნება ის.
ევროპის ბაზარზე გასასვლელად ემზადება მუხურის თაფლი. „ახლა გვაქვს უკვე მზად გატანის დოკუმენტი და ვემზადებით თაფლის პოლონეთში გასატანად. შემდეგ ვგეგმავთ ბულგარეთს. ჯერ არ ვიცით რა რაოდენობის შეკვეთას მივიღებთ და ველოდებით მოთხოვნას,“ – ამბობს ხვიჩა გახარია.
ფესტივალში მონაწილეობს კოოპერატივი „თაფლოვანიც“, რომელიც ათი დასახელების პროდუქტს აწარმოებს. მათ თაფლი გომბორიდან ჩამოიტანეს.
„ყველაზე ხშირად იყიდება თაფლი, ყვავილის მტვერი, თაფლის არაყი. რეალიზაციის პრობლემა ნამდვილად გვაქვს. ახლა ლაგოდეხის ნაკრძალში გვყავს ფუტკარი, სადაც ცაცხვის თაფლი მზადდება და რუსეთ-საქართველოს საზღვართან ალპურ ზონაში გვაქვს სკები“ -გვეუბნება დავით ჯიქურაშვილი.
დავით ჯიქურაშვილის თქმით, ისინი მიწვეული იყვნენ ბაქოში, სადაც მათი თაფლით ალიევების ოჯახი დაინტერესდა: „ძალიან დაინტერესდნენ და წარმომადგენლობის გახსნაც გვთხოვეს, მაგრამ ამის ფინანსური შესაძლებლობები არ გვაქვს. თუ ვინმე მინიმალურ დახმარებას გაგვიწევს, ალბათ ამასაც გავაკეთებთ“. მისი თქმით, მათი წარმოებული თაფლის ნიმუშები ბალტიისპირეთის ლაბორატორიაში იყო გადაგზავნილი, სადაც უმაღლესი შეფასება მიიღეს.
რევაზ ქათამაძის თქმით, თაფლის წარმოებას ცუდი ამინდი აფერხებს. „ცოტა ცაცხვმა გადაგვარჩინა, თორემ ცუდად იყო საქმე. ჩვენ გვაქვს გაზაფხულის, წაბლისა და ცაცხვის თაფლი. ყველას თავისი მომხმარებელი ჰყავს.
რევაზ ქათამაძის თქმით, ევროკავშირის ბაზარზე თაფლის გატანა რთულია, რადგან ევროპულ სტანდარტებს ხშირად თაფლი ვერ აკმაყოფილებს.
თაფლის ფესტივალი აჭარის აგროსერვისცენტრის მიერ არის ორგანიზებული და ის ბათუმში უკვე მესამედ იმართება.