Batumelebi | რატომ შეეცვალა ქობულეთის სასმელ წყალს გემო და არის თუ არა უსაფრთხო რატომ შეეცვალა ქობულეთის სასმელ წყალს გემო და არის თუ არა უსაფრთხო – Batumelebi
RU | GE  

რატომ შეეცვალა ქობულეთის სასმელ წყალს გემო და არის თუ არა უსაფრთხო

„წყალი მოწამლულია და არ დალიოთ, მხოლოდ სადილის მოსამზადებლად გამოიყენეთ“ – ამ შინაარსის მოწოდებები სოციალურ ქსელში დღეს ქობულეთში მცხოვრებმა მოქალაქეებმა გაავრცელეს. მათივე ინფორმაციით, დღეს, 7 თებერვალს, ქობულეთში სასმელ წყალს მკვეთრი სუნი ჰქონდა და მისი გამოყენება „გულის რევის შეგრძნებას იწვევდა.“

ქობულეთის წყალკანალის დირექტორი ოთარ ზოიძე არ უარყოფს, რომ „დღეს წყალმა სუნი მოიმატა და გემო შეიცვალა“, მისივე თქმით, ეს მაშინ ხდება, როცა ქლორის მიწოდება „მაღალია“. ოთარ ზოიძის ინფორმაციით „ახლა წყალი ნორმაზეა“, არც მძაფრი ქლორის სუნი აქვს, არც გემო შეცვლილი: „დარეგულირდა“.

მეტი დამაჯერებლობისთვის და მომხმარებლის დასამშვიდებლად წყალკანალის დირექტორმა ლაბორატორიაც ახსენა. მისი თქმით, ლაბორატორიულად დადასტურებულია, რომ დღეს წყალი ადამიანისთვის საშიში არ ყოფილა: „უბრალოდ, ქობულეთელები არ იყვნენ მიჩვეული, ოდნავ მოიმატა ქლორის შემცველობამ წყალში, რომელმაც გამოიწვია სუნის და გემოს შეცვლა. ეს ქლორმა იცის, დამახასიათებელია.“

წყალკანალის დირექორმა „ბათუმელებს“ წყალში ქლორის აუცილებლობაც განუმარტა: „ქლორი რომ არ ყოფილიყო, ცუდი მაშინ იყო, მაშინ შეიძლება ადამიანი მოიწამლოს ბაქტერიებით.“

„თუ მკვეთრი სუნი და გემოს შეცვლა დაფიქსირდა, ეს ნიშნავს, რომ ნორმა გადაჭარბებულია,“ – გამარტავს ქიმიკოსი ნატო დიდმანიძე.

„როდესაც ქლორი იხსნება წყალში, ამ დროს წარმოიქმნება მარილმჟავა და ქლოროვანი მჟავა. ქლოროვანი მჟავა არის ძალიან არამდგრადი და იშლება ატომური ჟანგბადის გამოყოფით. სწორედ ატომური ჟანგბადის მადეზინფიცერებელი და გამაუფერებელი მოქმედება აქვს წყალს და ამიტომაცაა საჭირო წყლის დაქლორვა, მაგრამ ჭარბი რაოდენობით ქლორის გაშვება სასმელ წყალში არასასურველია. წყალი რომ მიეწოდებოდეს ავზიდან, ეს უკვე მეტ საშიშროებას წარმოადგენს, თუმცა თუ წყალი გამდინარეა, შეიძლება მან მხოლოდ მომენტალური ზიანი გამოიწვიოს. ამიტომ იმის რისკი, რომ ინტერნსიურად მოიწამლონ ადამიანები, არ არსებობს. თუკი ქლორი მომატებულია წყლის იმ ულუფაში, რომელიც კონკრეტულმა მომხმარებელმა მოიხმარა, რა თქმა უნდა შეიძლება მოიწამლოს კიდეც,“ – განმარტა ქიმიკოსმა.

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
ავტორი