Batumelebi | ქედის ხილის საწარმო პროდუქციის ჩინეთში გატანას გეგმავს ქედის ხილის საწარმო პროდუქციის ჩინეთში გატანას გეგმავს – Batumelebi
RU | GE  

ქედის ხილის საწარმო პროდუქციის ჩინეთში გატანას გეგმავს

ხილის გადამამუშავებელი საწარმო „ნენა“ შპს „კახურმა ტრადიციულმა მეღვინეობამ“ ქედაში გასულ წელს გახსნა და პირველი პროდუქცია იმავე წელს, ჯემების, მურაბებისა და საწებლის სახით გამოუშვა. საწარმომ დღემდე ასეულობით ტონა ხილი გადაამუშავა. საწარმოში დამზადებული პროდუქცია ქართული ბაზრის გარდა უცხოეთშიც გააქვთ.

„ნენას“ მენეჯერი გოჩა გათენაძე ამბობს, რომ საწარმოს სრული დატვირთვით მუშაობისას საათში მინიმუმ ერთი ტონა ხილის გადამუშავება შეუძლია, თუმცა ამ დროისთვის ქარხანა სრული დატვირთვით არ მუშაობს, რადგანაც აქ წარმოებული პროდუქციის რეალიზაციის პრობლემაა.

„ვამზადებთ ვაშლის, მსხლის, მოცვის, კივის, კაკლის, ქლიავის, მანდარინის, ლეღვის, ფეიჰოას, კომშის, შინდის მურაბებსა და ჯემებს, ასევე საწებელსა და ფელამუშს. გასულ წელს მარტო 80 ტონა მანდარინი გადავამუშავეთ, წელს პირველად კაკლის მურაბა დავამზადეთ, სულ 8 000 ქილა, საწებლის დასამზადებლად კი წელს 105 ტონა ტყემალი გადამუშავდა,“ – ამბობს გოჩა გათენაძე.

საწარმოს მენეჯერის თქმით, „ნენას“ საწარმოში დამზადებული პროდუქციიდან ყველაზე კარგად ლეღვის, მოცვის, კომშის, კივისა და შინდის მურაბები იყიდება, მყიდველს განსაკუთრებით ქაცვის მურაბა მოსწონს: `რაც გავაკეთეთ, თითქმის ყველა გაიყიდა, ნაკლებად მოთხოვნადი აღმოჩნდა მანდარინის მურაბა, საწებელზე მოთხოვნა გაზაფხულზე დიდია, ფელამუშს კი, ძირითადად, შეკვეთის შესაბამისად ვამზადებთ.“

საწარმოში საუკეთესო ხილს მურაბების დასამზადებლად იყენებენ, გადარჩეული ხილით კი ჯემებს ამზადებენ, თუმცა „ნენაში“ დამზადებული ჯემი, საწარმოს მენეჯერის თქმით, ნაკლებად მოთხოვნადია ბაზარზე. ამ დროისთვის საწარმოში ასეულობით ქილა ჯემია დასაწყობებული.

„ახალი ქარხანაა, ერთი წლის განმავლობაში საწარმო მოგებას ვერ მოიტანს, ამას დრო სჭირდება, ბაზრის შესწავლა, კვლევა, თუ რა ოდენობის პროდუქციის გაყიდვას შეძლებ და შესაბამისად იმდენს დაამზადებ, რომ არ დაგრჩეს გასაყიდი,“- ამბობს გოჩა გათენაძე.
ქედაში დამზადებული პროდუქცია ქართული ბაზრის გარდა უცხოეთშიც გადის: „ჩეხეთში, პოლონეთსა და ხორვატიაში შევიტანეთ, უახლოეს დღეებში პროდუქციას ჩინეთში შევიტანთ, გასაგზავნი პროდუქცია გამზადებული გვაქვს,“ – ამბობს მენეჯერი.

მურაბების, ჯემებისა თუ საწებლის დასამზადებლად ხეხილი აქ ძირითადად საქართველოს აღმოსავლეთ რეგიონებიდან ჩამოაქვთ. კითხვაზე, რა სარგებელი ნახა მთიანმა აჭარამ საწარმოს გახსნით, „ნენაში“ პასუხობენ, რომ საწარმოში 38 ადამიანია დასაქმებული და ყველა მათგანი ქედელია. რაც შეეხება ხილის რეალიზაციას, ქედელ გლეხებს ხილის საწარმოში ჩაბარებას რომ ბათუმში ჩატანა ურჩევნიათ, ამას გოჩა გათენაძეც ადასტურებს:

„როდესაც გლეხს ბათუმში ჩატანილ ხილში 5 თეთრით მეტს უხდიან, მას ურჩევნია იქ ჩაიტანოს და გადამყიდველს მიყიდოს, ეს მისი არჩევანია.“ იგი სხვა მიზეზებზეც საუბრობს: „ზარალზე რომ არ იმუშაოს საწარმომ, მინიმუმ 5 ტონა ხილი უნდა იყოს, საწარმო რომ ავამუშაოთ. ადგილობრივ მოსახლეობას რომ დაელოდო ხილის მისაღებად, 5 ტონა ხილის შეგროვებას დღეები დასჭირება. მაცივარი გვაქვს, რომელიც 300 ტონა ხილს ინახავს, თუმცა 10 დღის განმავლობაში შეიძლება ხილის შენახვა, მერე ლპობას იწყებს, აქ არც იმ ოდენობის ხეხილია, ამიტომ ხილი გორიდან შემოგვაქვს,“ – ამბობს გოჩა გათენაძე.

`ნენას~ მიერ წარმოებული პროდუქციიდან ყველაზე ძვირი – 3,5 ლარი კაკლის მურაბაა (250 გრ). შედარებით იაფია ქლიავის, მოცვის, კივისა და მანდარინის მურაბა – 2,80 ლარი 350-გრამი. ამავე ოდენობის ლეღვისა და კივის მურაბა და მოცვის ჯემი 4,1 ლარი ღირს. რაც შეეხება საწებელს, მისი ფასი 1,80 (301 გრ) და 2.50 ლარია (500 გრ).

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
ავტორი