ნახევარფაბრიკატებში აღმოჩენილი ცხენის ხორცი – მონიტორინგის შედეგები ბათუმში

სურსათის ეროვნულმა სააგენტომ ხორცის სახეობრივი კვლევის შედეგები გამოაქვეყნა. მონიტორინგის თანახმად, საქართველოს სხვადასხვა ქალაქში 12 დარღვევა გამოვლინდა. 11 შემთხვევაში პროდუქტის შემადგენლობაში აღმოჩნდა ცხენის, ერთ შემთხვევაში კი – ვირის ხორცი. სამი ასეთი შემთხვევა ბათუმში გამოვლინდა.

შპს „გ.რ.ზ.ა“ მარკეტში, ანგისის N2-ში, შპს „მეგას“ მიერ წარმოებული გაყინული ქაბაბი ცხენის ხორცისგან იყო დამზადებული.

მაიკოვსკის #1-ში, კაფე „ჩვენებურებში“ კატლეტის ფარში ასევე ცხენის ხორცისგან იყო დამზადებული.

ბათუმის ცენტრალურ ბაზარში, ინდივიდუალური მეწარმე, „ბაკური“ (რეზო გიორგაძე) ცხენის ხორცის ფარშს ჰყიდდა.

ყველა ამ პროდუქტის ეტიკეტზე მითითებული იყო, რომ ის საქონლის ან ღორის ხორცისგან იყო დამზადებული.

„ბათუმელებმა“ ერთ-ერთ მეწარმეს, შპს „მეგას“ წარმომადგენელს, ნონა როდინაძეს ესაუბრა. მან „ბათუმელებს“ უთხრა, რომ შემოწმება რამდენიმე თვის წინ იყო, მას შემდეგ საწარმო გადამოწმდა და მათ აღიარება მიიღეს. იგი ამბობს, რომ საწარმო ბაზარში ყიდულობს შემოწმებულ ხორცს:

„ჩვენ არ ვიცოდით, რომ ეს ცხენის ხორცი იყო, სააგენტომ პირველ რიგში ბაზარს უნდა მიხედოს. შემოვიდა საქონელი – ვიყიდე, ჩვენ ვყიდულობთ ბაზარში, ბეჭედდარტყმულ ხორცს. მაღაზიაში რომ მიდიხართ, ყიდულობთ პროდუქტს, ასე არ არის?  ეს უნდა გაკონტროლდეს ბაზარში, მე ცხენის ხორცს როგორ გავარჩევ?! ოთხი შვილიშვილი მყავს, მათ ვაჭმევ ჩემს საამქროში დამზადებულ პროდუქტს.“

სურსათის ეროვნულ სააგენტოში აცხადებენ, რომ აგრარულ ბაზრებს სააგენტო ისედაც ინტენსიურად ამოწმებს და მონიტორინგის შედეგად რაიმე დამატებითი ღონისძიება არ იგეგმება ბაზრების შემოწმების მიმართულებით.

ხორცის სახეობრივ კვლევას სურსათის ეროვნული სააგენტო 2017 წლის მარტიდან ატარებს. საზოგადოებრივი კვებისა და სარეალიზაციო ობიექტებიდან სააგენტომ მზა კერძებისა და სხვა სახის სურსათის 90 ნიმუში ამოიღო, რომლებიც აკრედიტებულ ლაბორატორიაში შემოწმდა ცხენისა და ვირის ხორცის იდენტიფიცირებაზე.

ცხენის ან ვირის  ხორცის გაყიდვა კანონმდებლობით დაშვებულია, მაგრამ პირუტყვი უნდა იყოს იდენტიფიცირებული,  ჩატარებული ჰქონდეს შესაბამისი ვეტერინარული ღონისძიებები (ვაქცინაცია და ა.შ.)  და უნდა დაიკლას სასაკლაოზე. ასევე, სავალდებულოა ეტიკეტზე მითითებული იყოს, რის ხორცს ყიდულობთ.

 

 

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
ავტორი
ნანა კვაჭაძე, ჟურნალისტი ტელ: [0422] 27 45 12 ელფოსტა: kvachadze.n@gmail.com