Batumelebi | როგორ აქციეს სინორის ფენების მომზადება ბიზნესად სოფელ მარადიდში როგორ აქციეს სინორის ფენების მომზადება ბიზნესად სოფელ მარადიდში – Batumelebi
ნეტგაზეთი • RU

როგორ აქციეს სინორის ფენების მომზადება ბიზნესად სოფელ მარადიდში

ხელვაჩაურის სოფელ მარადიდში საწარმო მოქმედებს, სადაც სინორისა და აჩმის ფენებს და რამდენიმე სახის ლავაშს ამზადებენ.

პატარა საწარმოს გახსნის იდეა, სადაც სინორის ფენებს მოამზადებდნენ, 8 წლის წინ გაუჩნდა ხელვაჩაურელ ხარუნ ლომაძეს.

„პატარა დანაზოგი გამიჩნდა და მინდოდა ჩამედო მცირე ბიზნესში. თავიდან სულ სხვა რამეს ვაპირებდი, მაგრამ ამ საქმის წამოწყება გადავწყვიტე. ძირითადი მოტივატორი ის იყო, რომ ადგილზე ადამიანები დასაქმდებოდნენ“ –  ამბობს შპს „ლომანას“ მფლობელი ხარუნ ლომაძე.

„ლომანამ“ მუშაობა 2014 წელს 7 თანამშრომლით დაიწყო, ახლა კი საწარმოში ჯამში 28 ადამიანი მუშაობს.

ხარუნ ლომაძე

„პირველ ეტაპზე დღეში მხოლოდ 150 შეკვრა სინორს ვაწარმოებდით. ყველაფერი კუსტარულად, ხელით კეთდებოდა. დღეს 24 თანამშრომელი გვყავს და დღეში 1500 ცალამდე სხვადასხვა სახის პროდუქციას ვაწარმოებთ.

24 გამოცდილი ქალბატონი მუშაობს საწარმოში, რომლებიც პირველი დღიდან დღემდე საწარმოს ერთგულებად  რჩებიან. გვქონდა ჩავარდნები, მაგრამ არ დაგვტოვეს. ხელფასებს გამომუშავებით გავცემთ. თანამშრომლები  საშუალოდ 500-700 ლარს გამოიმუშავებენ,“ – გვიყვება ხარუნ ლომაძე.

იგი ამბობს, რომ საწარმოს ამოქმედების პირველ ეტაპზე კომპანიას ბევრი წინააღმდეგობა შეხვდა:

„კარგად არ ვიცნობდით ბაზარს, სავაჭრო ქსელებსა და მათთან ურთიერთობას.

ჩვენს სავიზიტო ბარათად სინორი რჩება, მაგრამ ასევე  ვაწარმოებთ რამდენიმე სახეობის თხელ ლავაშებს და აჩმის ფენებს, ბაზარზე ჩვენს პროდუქტზე მოთხოვნა მაღალია.

დროსთან ერთად იზრდება მოთხოვნა ხარისხზე. შრომას ნამდვილად მოითხოვს წარმოება, თან თავდაუზოგავ შრომას.

განვითარებისთვის მუდმივად ვიბრძვით,  საწარმოში ახლახან მოვიტანეთ ახალი ხელსაწყო, ვცდილობთ ბიზნესის გაფართოებას ჩვენი  ასორტიმენტის გაზრდასთან ერთად“.

ხარუნ ლომაძის თქმით, დღემდე მისი მთავარი მხარდამჭერები  ოჯახის წევრები არიან, რომლებიც ბიზნესის განვითარებასა და პროცესების წარმართვაში ეხმარებიან.

„კომპანია არასდროს მდგარა გაკოტრების ზღვარზე, რვა წელია ვარსებობთ და წლიდან წლამდე ვვითარდებით. იზრდება წარმოების მოცულობა და შემოსავალი.

დასაწყისში პროდუქციის შეფუთვა კუსტარული გვქონდა, ყოველგვარი ეტიკეტირებისა და წარმომავლობის გარეშე, შეფუთვაზე ფიქრი მალევე სურსათის ეროვნულ სააგენტოსთან ერთად დავიწყეთ. დღეს ყველა სტანდარტი დაცული გვაქვს, როგორც ეტიკეტირების, ასევე შეფუთვის“ –  ამბობს  ხარუნი.

სინორმის საწამო ხელვაჩაურში

იგი ამბობს, რომ საწარმოსთვის შენობა, რომელშიც ახლა მუშაობენ, ბანკის დახმარებით ააშენეს:

„ეს შენობა მეოთხე სამუშაო სივრცეა ჩვენთვის, პირველი სამი შენობა იჯარით გვქონდა აღებული. მართალია, მცირე ბიზნესი ვართ, მაგრამ მაინც ძვირი ჯდება შენობა, რომელიც აკმაყოფილებს სტანდარტებს,“ – ამბობს ხარუნი.

საწარმოში ახლახან შეიძინეს ხელსაწყო, რომელიც პროდუქტის წარმოებას ამარტივებს.

„ჩვენი პროდუქცია აჭარის ბაზარს მოიცავს, დაწყებული შუახევიდან ქობულეთის ჩათვლით. ასევე, ვფარავთ ოზურგეთის ბაზარს. მოთხოვნა არის, მაგრამ ამ ეტაპზე ვერ ვაწარმოებთ იმ რაოდენობის პროდუქტს, რომ სხვა  მოთხოვნებიც უზრუნველვყოთ,“ – ამბობს ხარუმ ლომაძე.

კორონავირუსის პანდემია ამ პატარა საწარმოზეც აისახა, პროდუქციის წარმოება შეამცირეს, თუმცა არ გაჩერებულან.

ხარუნის სურვილია, რომ  უახლოეს მომავალში საწარმომ ბაქლავის ფენების წარმოებაც დაიწყოს.

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
ავტორი