რესტორანი „პელიონი” ჰილტონ-ბათუმში – ქართული სამზარეულო ევროპული აქცენტით

თუ ქართული სამზარეულო გიყვართ და ახალი გემოს აღმოჩენაც მოგწონთ, ბათუმში, სასტუმრო „ჰილტონის” პირველ სართულზე მდებარე რესტორანი „პელიონი” ის ადგილია, რომელსაც აუცილებლად უნდა ეწვიოთ.

სასტუმრო „ჰილტონ-ბათუმის” ჰოლში მდებარე რესტორან „პელიონს” მყუდრო, დახვეწილი ინტერიერითაც გამოარჩევთ. მაგიდასთან მოკალათების შემდეგ მენიუს გადაშლით თუ არა, ყველა ნაცნობ და საყვარელ ქართულ კერძს იპოვით, თუმცა „პელიონს” სხვა ქართული რესტორნებისგან ბევრი რამ განასხვავებს, პირველ რიგში – მომზადების ტექნოლოგია, ხარისხი და ახალი ინგრედიენტები. ფაქტობრივად, „პელიონი” ახალ სიცოცხლეს სძენს ისეთ ტრადიციულ კერძებს, როგორიცაა: აჭარული ხაჭაპური, მწვადი, ქაბაბი თუ ხინკალი.

„პელიონის” შეფ-მზარეულის მოადგილე 25 წლის დავით პოღოსიანია. კითხვაზე, რა არის „პელიონის” უპირატესობა, იგი ასე პასუხობს:
„ეს არის ქართული ტრადიციული სამზარეულო, მაგრამ ბევრად უფრო დახვეწილი, უფრო გამოკვეთილი გემოთი. ვიყენებთ მომზადების ევროპულ ტექნოლოგიას, ვამზადებთ უფრო დაბალ გრადუსზე, ისე, რომ კერძები გამოვიდეს უფრო ნაზი. მაგალითად, ქართულ ბაზარზე ხორცი ცოტა უხეშია, ამიტომაც შევეცადეთ გაგვეუმჯობესებინა ხარისხი და ჩვენთან მომზადებული ხორცი დნება პირში.

2„ჰილტონ-ბათუმის” აჭარულ ხაჭაპურში ვიყენებთ მოცარელას და პარმეზანის ყველსაც, კვერცხის მაგივრად ვაცხობთ ბეკონითაც. ასეთი ნიუანსები ძალიან უხდება ქართულ სამზრეულოს. რაც შეეხება ხინკალს, ეს არის ტრადიციული ხინკალი, მაგრამ ცომს ვაბრტყელებთ და ხინკალს ვახვევთ მაშინ, როცა სტუმარი შეუკვეთავს. ყველაფერს ვამზადებთ ისე, რომ იყოს რაც შეიძლება ახალი. ჩვენთან სტუმრის თვალწინ ცხვება შოთიც, რომელსაც ცხელ-ცხელს მოგართმევენ მაგიდაზე.”

დავით პოღოსიანს სიახლეების სიყვარულის გამო „ჰილტონში” ექსპერიმენტატორსაც ეძახიან. მისი ყველაზე ცნობილი კულინარიული ექსპერიმენტი ჭაჭას უკავშირდება.

„ჭაჭას აქვს არაჩვეულებრივი გემური თვისებები. „პელიონში” გვაქვს კერძი, რომელსაც ჰქვია „ჭაჭაშული”. ეს არის კარგად ნაცნობი „ჩაშუშული~ ცოტა ევროპული კონცეფციით, რომლის მომზადებისას გამოვიყენეთ ჭაჭა. კერძის დაგემოვნებისას იგრძნობა ჭაჭისა და „ჩაშუშულის” ცხარე გემოც. არაჩვეულებრივი კერძია, სრულიად განსხვავებული და ამავე დროს ნაცნობი,” – ამბობს დავითი.

დავით პოღოსიანი

დავით პოღოსიანი

დავითი 15 წლის იყო, როცა მიხვდა, რომ კულინარია არის ის, რაც ყველაზე მეტად აინტერესებს, ამიტომ პროფესიის არჩევაზე დიდხანს არ უფიქრია: „მივხვდი, რომ საქართველოს უმაღლეს სასწავლებლებში ვერ მივიღებდი იმ განათლებას, რაც მე მჭირდებოდა და ტყუილად დავხარჯავდი დროს. ერთი წელი ვმუშაობდი ანაზღაურების გარეშე, დღეში 18-19 საათი, მაგრამ ისე მომწონდა ეს საქმე, რომ არც გრაფიკს ვაქცევდი ყურადღებას და არც იმას, რომ ანაზღაურების გარეშე მიწევდა მუშაობა. მერე აღმოვაჩინე პროფესიული სასწავლებელი თბილისში, სადაც ორი წელი ვსწავლობდი ისეთ ცნობილ მზარეულებთან, როგორებიც არიან ესპანელი მანუელ ფაუნდეს ბარანდა და ბერძენი შეფ-მზარეული მარკო კორინთი. კოლეჯის დასრულების შემდეგ ვმუშაობდი რამდენიმე ცნობილ სასტუმროში თბილისში. შემდეგ წავედი აბუ-დაბიში, არაბთა გაერთიანებული საამიროების დედაქალაქში, სადაც ხუთვარსკვლავიანი სასტუმროს რესტორანში ვმუშაობდი. ძალიან რთული იყო იქ მუშაობა, მაგრამ ზუსტად ვიცოდი, რომ ეს გამოცდილება დამეხმარებოდა შემდგომში,” – იხსენებს დავითი.

აბუ-დაბის შემდეგ იგი ამერიკის შეერთებულ შტატებში გაემგზავრა და წელიწად-ნახევარი ვაშინგტონში, თეთრი სახლის წინ მდებარე სასტუმროში მუშაობდა, რომლის რესტორნის მენიუ ცნობილია, როგორც კულინარიაში ყველაზე პრესტიჟული წოდების – „მიშლენის” სამი ვარსკვლავის მფლობელი.

ახლა დავითი „ჰილტონ-ბათუმში” მუშაობს და ამბობს, რომ ამაყობს ამ სასტუმროს რესტორნებით: „ვიცი, რომ აქ ჩემი ხელი ურევია და ვერ წარმოიდგენთ რა გრძნობაა. საზღვარგარეთ მიღებული გამოცდილება დამეხმარა და ახლა ვცდილობ ეს გამოცდილება გადავცე იმ ადამიანებს, რომლებიც ჩემთან მუშაობენ”.

45a329c5-f5e0-40bf-a306-4a625e346d31დავითის მუშაობის სტილი სხვა ქართული რესტორნების შეფ-მზარეულებისგანაც განსხვავებულია. მას ხშირად ნახავთ „პელიონში” სტუმრებთან მოსაუბრეს, აინტერესებს, რა მოსწონთ სტუმრებს და მათ შეკითხვებსაც პასუხობს ამა თუ იმ კერძის მომზადების ნიუანსების შესახებ.
კითხვაზე, მისი აზრით, რომელი კერძია განსაკუთრებული „პელიონში”, ამბობს, რომ ამ კითხვაზე პასუხი გაუჭირდება:

„ყოველი კერძი არის რაღაცით განსაკუთრებული. მაგალითად, ღორის ნეკნების მარინადი არის უნიკალური, უგემრიელესი, მოტკბო და ცხარე გემოს ასეთ შერწყმას სხვაგან ვერსად ნახავთ. სტუმრებს ძალიან მოსწონთ „პელიონის” გრილის თეფში, რომელშიც შედის მწვადი, სხვადასხვა სახის სოსისი და ხორცეული. შემიძლია მხოლოდ ის გითხრათ, რომ ჩემ მიერ მომზადებული საჭმელი ამბობს ყველაფერს ჩემ მაგივრად.”

„პელიონი”, „ჰილტონ-ბათუმში” ახლა, საღამოს ხუთიდან ღამის 12 საათამდე მუშაობს. მაისში რესტორანს განსაკუთრებული შეთავაზება აქვს – მთელი თვის მანძილზე შეგიძლიათ 18-პროცენტიანი ფასდაკლებით ისარგებლოთ.

„პელიონი“ – კარგი ხედი რესტორნიდან, ხელმისაწვდომი ფასები, საქსაფონისა და ფორტეპიანოს ცოცხალი შესრულება და მენიუ, რომელიც მრავალ კულინარიულ თავგადასავალს გპირდებათ. თქვენ რას შეარჩევთ?

რესტორანი "პელიონი"

რესტორანი “პელიონი”

ნეტგაზეთის მასალების სხვა გამოცემებში გადაბეჭდვის წესი
რეკლამა