მთავარი,სიახლეები,ჯანმრთელობა

შეიძლება თუ არა საკვებით გადაეცეს კორონავირუსი? – რას ამბობენ სპეციალისტები

11.04.2020 • 5401
შეიძლება თუ არა საკვებით გადაეცეს კორონავირუსი? – რას ამბობენ სპეციალისტები

სოციალური დისტანცირების, ხელების ხშირი დაბანის, ზედაპირების დეზინფექციის ინსტრუქციები მოსახლეობის უმრავლესობამ გაითავისა, მაგრამ სახლში მოტანილი პროდუქტის გასუფთავების ინსტრუქცია ყველას სხვადასხვა აქვს.

უსაფრთხოა თუ არა ხილ-ბოსტნეულის უბრალოდ გამდინარე წყლით გარეცხვა? – ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია, ისევე როგორც ევროპის საკვები პროდუქტების უსაფრთხოების საზოგადოება იუწყებიან, რომ არ არსებობს მტკიცებულება იმის, რომ საკვები შეიძლება იყოს ამ ვირუსის გადაცემის წყარო.

BfR [გერმანიის  რისკის შეფასების ფედერალური ინსტიტუტი]: ამ დრომდე არ არის არანაირი დამამტკიცებელი საბუთი, რომ SARS-CoV-2 ის ინფიცირება საკვების გამოყენებით მომხდარიყოს, მათ შორის, გაყინული საკვების. დაიცავით ჰიგიენის ზოგადი წესები საჭმლის მომზადებისას.

თუმცა საკვები პროდუქტების უსაფრთხოების შესახებ ჯანმოსთან თანამშრომლობით მომზადებულ ერთ-ერთ მიმოხილვაში (1998) ვკითხულობთ, რომ უმი ხილი და ბოსტნეული შეიძლება გახდეს ინფექციის გადამცემი:

„მიუხედავად იმისა, რომ ვირუსები არ მრავლდება საკვებში, უმი ხილი და ბოსტნეული შეიძლება ინფექციის გადამტანი იყოს… ნებისმიერი საკვები, რომელიც ხელში ეკავა ინფიცირებულ ადამიანს, შესაძლოა იყოს დაბინძურებული და ინფექციის გადამტანი“.

  • საჭმლის მომზადებისას ვირუსი კვდება

„ერთი კარგი რამ არის ცნობილი SARS-CoV-2-ის შესახებ, ის რომ ეს „გარსიანი“ ვირუსია და ასეთი ვირუსი მგრძნობიარეა სიცხისადმი, გამოხარშვისადმი, გაშრობისა და ანტისეპტიკებისადმი. მისი მოკვლა უფრო ადვილია, ვიდრე ზოგიერთი სხვა ვირუსისა. ასე,რომ ბოსტნეულისა თუ საჭმლის გაცხელება ახდენს ვირუსის დეაქტივაციას“.

BfR: გარსიანი ვირუსები, რომლებშიც გენეტიკური მასა შეფუთულია ცხიმის ფენით (ლიპიდური ფენით), მგრძნობიარედ რეაგირებენ იმ ნივთიერებებზე, რომლებიც ცხიმს შლიან, მაგალითად, ალკოჰოლზე ან ზედაპირულად აქტიურ აგენტებზე, რომლებსაც შეიცავს საპნები და ჭურჭლის სარეცხი საშუალებები.

ექიმი ვირკი, მაიოს კლინიკის ინფექციონისტი მინესოტადან, ამბობს, რომ საკვებ პროდუქტებზე ვირუსი მხოლოდ 1-3 დღეს ძლებს.

ამავდროულად, ექიმი ვირკი ამბობს, რომ უმი ხილ-ბოსტნეულის შემთხვევაში, როცა ამ პროდუქტის გათლა/გარჩევის საშუალება არ აქვს, საპნიანი წყლით რეცხავს მათ:

„მე პრობლემა მაქვს გაურეცხავი ხილ-ბოსტნეულის ჭამასთან, მაშინაც კი, როცა კოვიდ-19 არ არის გავრცელებული. მე გულმოდგინედ ვრეცხავ მათ… ახლაც ასე მოვიქცევი. რისკი მცირეა, მაგრამ არ იცი, იქნებ ინფიცირებულს ეჭირა“, – ამბობს ექიმი ვირკი.

ექიმი ვირკი,  მინესოტას შტატში, მაიოს კლინიკის ინფექციონისტი ამბობს, რომ ხილს, რომლის გარჩევა/გათლასაც ახერხებთ, მაგალითად, ბანანს, არ სჭირდება გარეცხვა. მაგრამ ის გირჩევთ, დაიბანოთ ხელები გარჩევამდე და გარჩევის შემდეგ, სანამ ხილის იმ ნაწილს შეეხებით, რომელსაც ჭამთ.

საქართველოს დაავადებათა კონტროლისა და საზოგადოებრივი ჯანმრთელობის ეროვნული ცენტრის რეკომენდაციები პანდემიის დროს საკვების უსაფრთხოებასთან მიმართებაში საპნიანი წყლის გამოყენებას არ მოიცავს. FDA [ამერიკის შეერთებული შტატების ჯანმრთელობისა და სოციალური დაცვის დეპარტამენტის სურსათისა და მედიკამენტების ადმინისტრაცია] წერს, რომ ხილისა და ბოსტნეულის საპნიანი წყლით გარეცხვა არ არის რეკომენდებული.

ჯანმოს რეკომენდაციის თანახმად კი, უნდა მოერიდოთ უმი ან თერმულად დაუმუშავებელი ცხოველური წარმოშობის პროდუქტების გამოყენებას.

გადაბეჭდვის წესი


ასევე: