მთავარი,მთიანი აჭარა

რა უნდა იცოდნენ აჭარაში მეღვინეებმა

03.04.2016 • 4026
რა უნდა იცოდნენ აჭარაში მეღვინეებმა

როგორ შეიძლება საოჯახო პირობებში ხარისხიანი ღვინის დაყენება, რას კრძალავს ვაზისა და ღვინის წარმოების შესახებ არსებული ტექნიკური რეგლამენტი და რა უნდა გაითვალისწინონ ფერმერებმა ღვინის დაყენებისას? – ამ საკითხებზე „ბათუმელები“ მეღვინეს, მებაღეობა-მევენახეობისა და ღვინის სამეცნიერო ინსტიტუტის დამფუძნებელს, დავით თამარაშვილს ესაუბრა.

ბატონო დავით, რა პრობლემებს ხედავთ ღვინისა და ყურძნის წარმოებაში აჭარის რეგიონში და როგორ შეიძლება ამ პრობლემების მოგვარება?

აჭარის მეღვინეობაში ყველაზე დიდი პრობლემა ჰიბრიდული ვაზის ჯიშებია, რომლებიც რეგიონში ფართოდაა გავრცელებული. ამ ჯიშის ვაზი იმ სტანდარტებს არ შეესაბამება, რაც ხარისხიანი ღვინის წარმოებისთვის არის საჭირო. აუცილებელია ჯიშთა იდენტიფიკაცია და ჰიბრიდული ჯიშების ჩანაცვლება კულტურული ვაზის ჯიშებით. აგროსერვისცენტრთან ერთად შემოდგომაზე დაგეგმილი გვაქვს ექსპედიცია, რა დროსაც მოხდება ჯიშების აპრობაცია, ჩამოვივლით ვენახებს და მოვნიშნავთ ყველა ჰიბრიდული ვაზის ჯიშს, რომლისგანაც ღვინო არ უნდა დააყენონ. მებაღეობა-მევენახეობის სამეცნიერო ინსტიტუტი ამას იმისთვის აკეთებს, რომ აჭარაში დავიცვათ ყველა ის სტანდარტი, რასაც ხარისხიანი ღვინის წარმოება ითხოვს. ჰიბრიდული ვაზისგან არ შეიძლება ხარისხიანი ღვინო დაიწუროს. ამ ღვინოს სპეციფიკური გემო აქვს.

ყველაზე მეტად რომელი ჰიბრიდული ჯიშია გავრცელებული აჭარაში?

მაგალითად, ჭეიშვილი. თიქმის ყველა ოჯახს აქვს ყურძნის ეს ჯიში გაშენებული. ჰიბრიდულია იზაბელა, ე.წ „ადესა“, რომელიც ოდესიდან არის შემოტანილი. არის სხვა ჰიბრიდული ჯიშებიც, მაგრამ კონკრეტულად რომელ ლოკალურ ადგილში რა ჰიბრიდული ჯიშია გაშენებული, ამის ზუსტი მონაცემები მაშინ გვექნება, როდესაც აპრობაციას გავივლით, ანუ ჯიშების გავარჩევთ.

ღვინის წარმოების შესახებ მოქმედი რეგლამენტი რას კრძალავს?

რეგლამენტი ჰიბრიდული ვაზის ჯიშიდან ღვინის წარმოებას კრძალავს. ვაზისა და ღვინის შესახებ კანონში და ტექნოლოგიურ რეგლამენტში გაწერილია, რომ ღვინო კულტურული ვაზის ჯიშებით უნდა იწარმოებოდეს და არაჰიბრიდული ყურძნით. რეგლამენტში არსებობს ჩამონათვალი კულტურული ვაზის ჯიშების, რომელთაგანაც შეიძლება ღვინის დაყენება, შესაბამისად, ეს უნდა იცოდნენ ღვინის მწარმოებლებმა.

აჭარაში გავრცელებული ვაზის ჯიშებიდან, რომელია საუკეთესო თვისებების მქონე ღვინის დასაყენებლად?

აჭარაში გავრცელებული ვაზის ჯიშები კახეთსა და იმირეთში გავრცელებულ ვაზის ჯიშებს არ ჩამოუვარდება. ასეთია, მაგალითად, საწური, ჩხავერი, ცოლიკაური, ციცქა…. აჭარაში გავრცელებული ვაზის ჯიშების კოლექცია აგროსერვისცენტრის საკოლექციო ნაკვეთზეა თავმოყრილი: აჭარელ მევენახეებს აქვთ საშუალება აგროსერვის ცენტრში შეიძინონ ნერგები და საკარმიდამო თუ სამრეწველო ბაღებში გააშენონ ვაზი ხარისხიანი ღვინის საწარმოებლად. მევენახეებმა ფოკუსირება უნდა გააკეთონ იმ ჯიშებზე, რომლებიც იძლევა ხარისხიან ღვინოს.

საოჯახო პირობებში ღვინის დასაწურად რამდენად მნიშვნელოვანია ტექნოლოგიური ჭურჭლის სწორად შერჩევა, მაგალითად, აჭარაში, ძირითადად, პლასტმასის ჭურჭელს იყენებენ. შეიძლება მისი გამოყენება?

აქ მნიშვნელოვანი ის არის, როგორი პლასტმასია. თუ ის კვების ინდუსტრიის მარკით არის, შესაძლებელია მისი გამოყენება, მაგრამ თუ ამ ხაზით არ არის გაკეთებული _ არ შეიძლება, გემოს აძლევს ღვინოს. მნიშვნელოვანია არა მარტო ის, თუ რომელ ტექნოლოგიურ ჭურჭელს გამოიყენებ და რა ტექნოლოგიურ დანადგარებს, არამედ ისიც, თუ როგორ მოუვლი ვაზს. მეღვინეობაში ღვინის დაყენების დროს ხარისხის ძირითადი ნაწილი ყურძნის ხარისხზე მოდის _ თუ ყურძენი ხარისხიანია, ღვინოც ხარისხიანი იქნება.

როგორ შეიძლება ხარისხიანი ყურძნის წარმოება – ღვინის დაყენება?

პირველი: ჰიბრიდული ჯიში უნდა გაიმიჯნოს კულტურულისგან და მეორე – რაც ძალიან მნიშვნელოვანია: ვაზის მოვლა, გასხვლა სწორი ტექნოლოგიური სქემით. სისტემური, თუ კონტაქტური პრეპარატები, სასუქები და პესტიციდები უნდა გამოიყენოს მევენახემ იმ დოზით, რაც არ გააფუჭებს ყურძენს. მევენახეებმა აუცილებლად უნდა მიმართონ სპეციალიზებულ მაღაზიებს, სადაც კვალიფიციური სპეციალისტები მუშაობენ და მათი რეკომენდაციებით შეიძინონ პრეპარატები. ფალსიფიცირებული პრეპარატების გამოყენებით ვაზის დაზიანება გარდაუვალია.

ფალსიფიცირებული შხამქიმიკატების პრევენციის ღონისძიებები დღეს არსებობს, მაგრამ აღსრულების მექანიზმი მოუქნელია, რის გამოც ბაზარზე უხარისხო პროდუქცია ხვდება. მევენახე დაზღვეული რომ იყოს რისკებისგან, აუცილებლად სპეციალიზებულ მაღაზიებს უნდა მიმართოს, მასთან დადოს ხელშეკრულება – თუ ვენახი დაზიანდება პრეპარატის გამოყენებით, მაშინ პასუხი იმან უნდა აგოს, ვინც მევენახეს ეს პრეპარატი მიაწოდა.

ყურძნის გემო-თვისებაზე გავლენას ახდენს თუ არა ფალსიფიცირებული პრეპარატი?

აქამდე საქმე აღარ მიდის – ვენახი, ნაყოფი ნადგურდება.

როგორია სახელმწიფოს როლს ღვინის წარმოებაში?

აუცილებელია ადგილობრივ ბაზარზე ხარისხის კონტროლი. თუ ხარისხის კონტროლი ეფექტური იქნება, მევენახეობა-მეღვინეობა განვითარდება.

აჭარაში ღვინის ტურიზმის განვითარების შესაძლებლობას თუ ხედავთ?

ღვინის ტურიზმს დიდი პოტენციალი აქვს, მაგრამ, რაც უნდა აწარმოოს აჭარაში მეღვინემ, მევენახემ თუ ფერმერმა, ყველაფერი ხარისხიანი უნდა იყოს.

ფოტოზე: რთველი 2015 აჭარის აგროსერვისცენტრში.

გადაბეჭდვის წესი